Om John Olav Nilsen

Det er så mye man kan si om John Olav Nilsen at en bok ikke ville vært nok. Dette er en helt spesiell person, et unikt menneske som ikke kan sammenlignes med noe annet. Når albumene han skapte med Gjengen kom ut var det kamp om skivene i butikken.

John Olav Nilsen har aldri vært redd for å eksperimentere. Bergenseren beskrives som en poet, musiker, låtskriver og original vokalist med et tydelig talent for forfatterkunsten. Han var den sentrale delen av den kjente Loddefjord-bølgen som skylte inn over landet – et antall artister fra samme sted i Bergenområdet, som klarte å gjøre karriere av musikken sin innen kort tid, i ulike sjangere. Johan Olav Nilsen & Gjengen slapp ut sitt debutalbum i 2009, og like etter kom de første solosinglene til Lars Vaular på markedet. Loddefjord fikk sitt navn på kartet, og interessen for artistene fra drabantbyen steg.

Banebrytende

John Olav Nilsen er en stilig vokalist som ser bra ut på scenen – blant annet kåret VG ham til årets best kledde mann i 2012. Nilsen skrev tekstene og engasjerte musikkelskere fra hele Norge, mens resten av bandet skapte en unik atmosfære med sin helt egne “sound”. Rundt dette nye musikkmiljøet i Loddefjord vokste det opp et plateselskap med navnet 5071 (postkoden til Loddefjord), der flere av artistene fra den samme bølgen vokste frem. John Olav Nilsen samarbeidet tett med andre folk fra samme område gjennom hele sin karriere, og fortsetter den dagen i dag. Han skrev tekstene for John Olav Nilsen & Gjengen, og har hjulpet til med albumene til en rekke andre musikere. Samtidig har mindre kjente artister og større meningsfeller invitert ham med på enkelte låter – enten for å tiltrekke seg oppmerksomhet eller for å vise respekt. Hans debutalbum med John Olav Nilsen & Gjengen solgte til gull innen seks måneder, og hans engasjement i markedsføringen av gruppen ga raske resultater. Bergenseren vet hvordan man artikulerer seg, og forteller gjerne mer enn nødvendig når man stiller interessante spørsmål. Slikt setter man pris på. Nilsen kan være noe mystisk fra tid til annen – hans evne til å snakke i gåter og bruke dype metaforer har irritert en del journalister.

Prisvinner

Det er slikt som vinner en Spellemannpris. Man må være aktiv, interessant, belest og samtidig litt idiot. Man må være selvsikker og stå for det man sier, skrike ut når det trengs og tie stille når det lønner seg. John Olav Nilsen er ekte, det kan man lukte på lang vei. Når han brenner for et nytt prosjekt eller album, vil han kjøre på til det siste sekundet av det siste sporet på skiva. “For sant til å være godt” av John Olav Nilsen & Gjengen ble årets norske album, og utmerket seg som det beste rockealbumet i verden 2009. Andrealbumet “Det nærmeste du kommer” gikk rett til toppen av VG-lista og på iTunes. “Den eneste veien ut” gikk også til toppen av iTunes i Norge, samtidig som albumet ble priset av VG-lista. Siden den gangen har mange forandringer skjedd, og Gjengen har gått i oppløsning. Etter stor suksess ville alle prøve noe eget, så de avsluttet prosjektet. Johan Olav Nilsen er ofte å se i musikkmagasiner enda, og han er ofte bak gode tekster man hører på radioen. Han er også aktiv innen teaterkunsten – som i stykket Sånne som oss, der Nilsen er komponist.

Fjorden Baby!, True I.T.C. og Lars Vaular er noen av artistene Nilsen er å se sammen med fra tid til annen. Gutta fra Loddefjord i Bergen henger fortsatt med hverandre, selv om skjebnen har dyttet dem i ulike retninger. John Olav Nilsen har blitt begjært personlig konkurs, men jobbene kommer inn stadig vekk – konserter, teatre, festivaler. Nilsen har alltid gitt blaffen i materialisme, fordi flammen i ham ikke lar ham slukne. Musikken er viktigere enn penger.


Privacy Policy