Lars Vaular

Lars Vaular har man fått høre mye om de siste årene. Akkurat når folk flest begynte å gi opp norsk hiphop, kom denne karen plutselig ut av Loddefjord og begynte å slenge med leppa slik man ikke hadde hørt her i landet tidligere. Det eneste dugelige man fikk høre innen hiphop i Norge kom ut av Oslo, der flere av plateselskapene fokuserte utelukkende på denne sjangeren. Men Lars Vaular beviste at hiphop lever andre steder i landet også. Spesielt i Bergen, og spesielt i Loddefjord, den inneklemte drabantbyen.

Sterk oppstart

Det hele startet med duoen Tier’n og Lars, som fikk opptre på diverse klubber og arrangement rundt omkring i Hordaland tidlig på 2000-tallet. Etter hvert ble det tydelig at Lars måtte videre, at han utviklet seg med lynets hastighet. Den første skiven, selve debutalbumet, dukket opp i 2007 og fikk navnet “La Hat – Et nytt dagslys”. Platen fikk god kritikk, så rapperen kjørte på med et album til to år senere – i 2009 kom “D’e glede” ut og sprengte hiphopmiljøet. Lars Vaular klatret opp på VG-listene og ble til slutt nominert til Spellemannprisen innen hiphop. Året etter kom et nytt album ut, og det er dette albumet som har blitt en klassiker i ettertid. Vi snakker selvsagt om “Helt om natten, helt om dagen” fra 2010, skiva som virkelig satte karrieren i sving. Herfra var det bare oppover for Vaular. Over natten var han virkelig blitt en helt i Norge og for alle hiphopelskere i Hordaland. Lars beviste at rap på bergensk var helt mulig, og ikke bare mulig – den ble omfavnet av norske hiphopkjennere. På nytt vant Lars Vaular Spellemannprisen i 2010 for sin innsats innen hiphop, og ble samtidig nominert for en musikkvideo som fikk tusenvis av seere online. Det stoppet dog ikke der for Vaular. Den nykronede kongen av norsk hiphop fortsatte å fryde landet med nye hits, og i 2011 kom albumet “Du betyr meg”. Spellemannprisen i hiphop gikk for tredje år på rad til denne Loddefjord-karen, og Vaular ble samtidig kronet til Norges beste tekstforfatter det året.

Mange prosjekter

Samtidig kom flere EP-er ut. Det startet med “Helt ute på EP” i 2010, og fortsatte i 2015 med en triologi som het “666 ALT”, “666 GIR” og “666 MENING”. Disse tre kom på løpende bånd etter hverandre, og fikk særdeles gode tilbakemeldinger. Disse kritikerroste EP-ene gjorde at Vaular ble nominert til hele tre Spellemannpriser i 2015. I 2013 kom også albumet “1001 hjem”, der Lars gjorde mer ut av sitt talent for dikt og poesi. Her får man servert en bedømmelse av det moderne samfunnet, samt flere problemskildringer som reflekterer livene vi lever. Singlene har også blitt solgt som varmt hvetebrød – gjennom årene har Lars Vaular gitt ut utrolige 17 singler, med den seneste i 2015. Dessuten har han vært med på en rekke spennende prosjekter, både i Bergen og andre steder i landet. Etter albumet “Helt om natten, helt om dagen” kom Vaular i kontakt med Tommy Tee, trolig den mest kjente produsenten av hiphop i Norge. Sammen har de gitt ut flere spennende mixtapes, der Bergen virkelig fikk sin plass på kartet. Allerede i 2006 var Lars Vaular med på en Oslo-mixtape med navnet “N.O.K.A.S.”, og dette var før han avsluttet samarbeidet i Tier’n og Lars. Duoen slapp forresten tre egne album som alle fikk gode anmeldelser, de også. De seneste årene har han vært med på albumet til Store P og Jesse Jones, samt et par plater fra Tommy Tee.

Den 32 år gamle bergenseren har samarbeidet med Loddefjord-kjendisene John Olav Nilsen og Fjorden Baby!, i tillegg til store navn som Tungtvann og Jan Eggum. Forresten er Lars Vaular i slekt med Sondre Lerche, derfor henger nok det artistiske i ham på et genetisk nivå. Han fikk litt tjafs for sin nyeste musikkvideo, der han danser noe som ligner på ballett, men dette er bare én av de mange sidene Vaular bærer på.


Privacy Policy