Fjorden Baby!

Det har kommet mye godt ut av Hordaland de siste årene, det vet alle rockeelskere her i Norge. De fleste har hørt om Loddefjord-bølgen, som har blitt et spesielt begrep innen musikkhistorien i landet. Fra 2006 og frem til nå har vi nemlig sett et stort antall spennende artister dukke opp fra et sted som heter Loddefjord, sørvest for Bergen. Vi fokuserer her på John Olav Nilsen & Gjengen, ett av de sentrale bandene som ble Norgeskjente etter å ha forlatt Loddefjord i søken etter nasjonal berømmelse. Men flere andre har dukket opp gjennom årene, alle med sin egen musikksjanger og særegne stil. Ett av disse er Fjorden Baby!, et band fra Loddefjord som har holdt på i over ti år og frydet rockeuniverset i Norge med mange flotte låter. Fjorden Baby! er ikke som andre rockeband her i landet. De byr på en unik følelse, en egen atmosfære, en “sound” som ikke er til å forveksle med noe annet. De har blandet sammen flere ulike sjangere for å komme frem til noe helt eget. De bøyer seg ikke for kommersialismen, og har på denne måten tiltrukket seg ekte fans fra både fjern og nær.

Oppsettet

Fjorden Baby! består av fem medlemmer – Jan Eivind Bertelsen, Jan Henning Buen, Nam Phuong Nguyen, Sturle Kvilekval og Kjetil Grimsby Haarr. Alle disse kommer fra Loddefjord ved Bergen og har vokst opp side om side. Det er nettopp det at de har kjent hverandre såpass lenge som har vært nøkkelen til deres suksess. Ingen krangling, ingen grenser, ingen drama. Et annet bandmedlem fikk faktisk gå av etter at han ikke passet inn i gjengen – vi snakker om Tony Alexander Syversen, som opprinnelig var fra Fredrikstad og ikke Loddefjord. Nå har de en trommeslager, en gitarist, en bassist, en keyboardist og en unik vokalist. Skal man absolutt sette dem inn under sjangere, må det bli eksperimentell rock eller newwave med et dryss av punk. Man kjenner også stemningen fra drabantbyen Loddefjord i deres tekster. Vanskelige kår og harde omgivelser formet medlemmene, noe man hører godt i musikken de skaper.

Nekter å signere på store selskap

Selv om Fjorden Baby! har holdt på såpass lenge, har bandet nektet å signere kontrakt med større plateselskap. Deres debutalbum med samme navn (Fjorden Baby!) skapte overskrifter i rockemiljøet, men etter en rekke avslåtte tilbud fra internasjonale plateselskap har dette Loddefjord-bandet stått på sitt. De fortsetter å samarbeide med 5071, et lokalt selskap, og skriver inn sine sanger i studioet Duper, der Yngve Sætre er produsent, den samme som sto bak albumene til John Olav Nilsen & Gjengen. Fjorden Baby! har også vært med på NRK Urørt, der de kom på andreplass i Urørtfinalen 2009. Albumet ble veldig godt mottatt, og beviste på nytt at nyskapende norsk rock var verdt å ha på hyllene i hjemmet. Skiva inneholdt 10 sanger som var like spennende og friske. Med kult-stempel er dette absolutt en plate som er verdt å eie – om du nå klarer å finne et eksemplar til salgs.

Siden dette har vi fått se to nye plater – “Se deg rundt i rommet” og “Fjordkloden”. Begge disse byr på en spennende opplevelse, en reise inn i eksperimentell rock som man ikke kan sammenligne med noe annet. Det kan også lønne seg å se noen videoklipp fra Fjorden Baby! – disse finner du lett på YouTube. En av deres nyeste låter, kalt “Igjen og igjen” er skapt sammen med John Olav Nilsen, og denne kjente Loddefjord-mannen er faktisk med på musikkvideoen. Forresten så kommer navnet til gruppen fra et kjent dikt som handler om Loddefjorden. Eller en prosa, bør man vel egentlig kalle det. En sosialrealistisk prosatekst med Loddefjorden i fokus.


Privacy Policy