Historie

John Olav Nilsen & Gjengen var ett av de mest unike norske rockebandene som noen gang har eksistert. De musikalske, dype låtene og blandingen av synth, trommer og gitarer gjorde at man straks kunne kjenne dem igjen. Historien bak det spennende bandet er ganske så kortfattet, så vi skal holde den konsistent. For John Olav Nilsen & Gjengen er mer enn bare et band – dette er en vennegjeng som har stått sammen gjennom godt og vondt. En vennegjeng som har vokst opp sammen, og fortsatt møtes med jevne mellomrom selv etter at bandet ble oppløst.

Loddefjord

John Olav Nilsen & Gjengen kom nemlig fra Loddefjord, et meget spesielt sted i Bergen. Loddefjord, eller ”Loddikken” som stedet kalles på folkemunne, var den første drabantbyen i Bergensområdet, og skulle huse nye landsmenn som kom til Norge på 70- og 80-tallet. Her oppstod det straks en egen kultur, en egen atmosfære. Loddefjord ble et sted der flere kulturer møttes og levde i harmoni, samtidig som flere lokale prosjekter gjorde stedet unikt.

Det er her flere norske band og artister har sitt opphav – i Loddefjord. Og det er her John Olav Nilsen & Gjengen først møttes for lenge, lenge siden. Her begynte de å spille sammen, skrive tekster og fremføre dem på både gater og på det lokale senteret. Positive tilbakemeldinger regnet inn fra alle kanter, og etter hvert bestemte bandet seg for å oppsøke et studio. Dette var begynnelsen for John Olav Nilsen & Gjengen. Hovedmannen bak det norske rockbandet var selvsagt John Olav Nilsen. Dette er en meget spesiell musiker og poet som formet bergensk rock til å bli det den er i dag. Nilsen har en egen forståelse for livet, et eget syn på omgivelsene rundt ham. Dette klarer han å få ned på papir, og hans tekster er derfor verdt å lese seg opp på. Det er dette stortalentet som drev John Olav Nilsen & Gjengen fremover – men man skal ikke undervurdere prestasjonene til de andre medlemmene heller. Einar Vågernes, Lars Eriksen, Andrew Amorim og Daniel Maranon gjorde alle sitt for at bandet skulle komme dit de endte opp.

Poesi fra gata

John Olav Nilsen & Gjengen spilte flere konserter i Hordaland årene før debutalbumet ble sluppet ut. Slik fikk de seg nok erfaring til å håndtere det som ventet dem. John Olav Nilsen & Gjengen ble nemlig vist frem på Urørt, det spesielle NRK-prosjektet der artister uten platekontrakt får fremføre sine beste låter. Her ble de straks oppdaget av Voices Music & Entertainment, og signerte en lukrativ kontrakt samme år (2009). Arbeidet med debutalbumet begynte med én gang, og etter halvt år med hardt arbeid kom “For sant til å være godt” ut i platebutikkene. Som vi har beskrevet i artikkelen om debutalbumet, ble det varmt mottatt av kritikerne, og fikk terningkast 5 og 6 av samtlige aviser i landet. Platen solgte til gull innen et halvår, og bandet begynte straks å jobbe med sitt neste album – “Det nærmeste du kommer”. Andrealbumet leverte igjen, og folk ble elleville av nyheten om det tredje albumet som skulle slippes året etter. “Den eneste veien ut” kom ut i 2012 og ble prikken over i-en for den raske utviklingen John Olav Nilsen & Gjengen demonstrerte. Rocken hadde gått fra pøbelmusikk til gatepoesi, men fansen setter like stor pris på alle tre skiver som bandet slapp ut.

Etter en rekke konserter, EP-er og forestillinger både i Norge og i utlandet (Cuba, blant annet), bestemte bandet seg for å avslutte karrieren. De gikk i oppløsning, men kun av forretningsmessige grunner. Vennegjengen er fortsatt å treffe på Loddefjord fra tid til annen, og det var ingen krangel i bandet som fikk dem til å avslutte samarbeidet. John Olav Nilsen ville prøve seg på en solokarriere, og klarte seg fint som tekstskriver – artister som Lars Vaular (også han fra Loddefjord) og Fjorden Baby! tok i bruk Nilsens enestående talenter.


Privacy Policy