Det nærmeste du kommer

Det andre albumet fra John Olav Nilsen & Gjengen var en ettertraktet skive som ble revet av hyllene samme dag som den kom ut. Produsert av Yngve Sætre, og med støtten fra det samme plateselskapet (VME) som muliggjorde “For sant til å være godt”. Etter den svimlende suksessen fra debutalbumet, satt alle i spenning og gledet seg til å høre “Lengsel i luften”, den første låten på skiven. Vi tror at det var nettopp denne spenningen som ødela noe av inntrykket. Når man setter for høye forventninger til noe, er det nærmest umulig å leve opp til dem. Albumet “Det nærmeste du kommer” var minst like heftig som “For sant til å være godt”, men det fikk ikke like gode tilbakemeldinger fra de ærverdige avisene og kritikerne. Bergens Tidene ga “Det nærmeste du kommer” kun 4 av 6 i terningkast, men vi forstår ikke hvordan fantastiske sanger som “Fra livet og ned” og “Hundeår” ikke kan gå til toppen av VG-listen. Albumet gikk derimot til toppen av albumlisten hos VG, og ble solgt som varmt hvetebrød på iTunes. Sangene du finner i “Det nærmeste du kommer” er:

 1. Lengsel i luften
 2. Fra livet og ned
 3. Emilie
 4. Skrekkfilm
 5. I veien
 6. Det har aldri føltes mere riktig å ta feil
 7. Hundeår
 8. Klokkene
 9. Svarte sko
 10. Kom så går vi
 11. To hestehoder
 12. Eg skal leve lenger

Albumet er over 42 minutter langt, og inneholder én sang mer enn “For sant til å være godt”. Den perfekte oppfølgeren til et gullselgende debutalbum. “Det nærmeste du kommer” er det nærmeste du kommer unik, norsk rock fra 2000-tallet. Det er ikke lett å skape en andreplate som lever opp til forventningene, men “Det nærmeste du kommer” er mye dypere og drar lytteren derfor mer inn i musikken. Sangene har en britisk følelse, blandet med bergensk stil og rytmer fra andre siden av Atlanterhavet. Albumet kom midt i Loddefjord-bølgen, og er preget av nettopp dette. Her måtte man vise at man har det som trengs, at man tilsvarer sin utvikling. Plateselskapet visste at de kunne forvente hett materiale fra John Olav Nilsen, og det er nettopp hans gatepoesi som gjorde “Det nærmeste du kommer” til en plate uten sidestykke.

Et kraftalbum

John Olav Nilsen & Gjengen leverte på nytt et kraftig album, et album med trøkk. Et album som passer godt til de som ikke nøyer seg med vanlig, banal musikk. Like før “Det nærmeste du kommer” kunne man allerede kjøpe singlene Skrekkfilm, Klokkene og Hundeår i butikken. Hører du igjennom plata, er det spesielt de to siste som vil bore seg inn i minnet. Begge er smarte, fylt med gatepoesi, og snakker til mannen i gata. Sett i forhold til “For sant til å være godt” er dette et mer sofistikert album, kanskje et forsøk på å ta det hele til et nytt nivå. Få lytteren til å tenke, sette seg inn i problemstillingene som dukker opp i tekstene. Der debutalbumet rev folk med, får “Det nærmeste du kommer” folk til å kjenne en litt annen atmosfære. En mer omtenksom, dyp følelse som passer godt til gjensyn med gamle venner og lignende.

John Olav Nilsen & Gjengen skapte et andrealbum som gikk rett opp på norske hyller, side om side med debuten. Det tok lengre tid å spille inn plata enn først antatt, men når den kom ut i 2011 så man straks den høye kvaliteten bandet hadde fått frem. Med hjelp fra VME, selvsagt. Nå kunne John Olav Nilsen & Gjengen gjøre seg klar til det neste albumet, for folk fikk ikke nok av de 12 sangene de fikk servert.


Privacy Policy